Vaipanvaihto – rautalankamalli vaipan vaihtamiseen

Lataa ohjeet PDF:nä!

Vaipan vaihto, miten vaippa vaihdetaan? Tässä perusteelliset ja yksityiskohtaiset ohjeet joilla saat vaipan vaihdettua.

Koska kukaan ei ole seppä syntyessään ja moni ensimmäistä kertaa isäksi tuleva on ensimmäistä kertaa myös vaippapuuhissa. Geeneihin tätä operaatiota ei ole meille valmiiksi kirjattu, joten annetaan tässä nyt perusteelliset ohjeet, miten vaippa vaihdetaan (kertakäyttövaipan vaihto)!

Kuvissa on käytetty nukkea oikean vauvan sijasta, jotteivat kaikki kukkahattutädit hermostu oikean lapsen alastomuudesta. Nukenkin avulla homma selviää, vaikkei se taivukkaan oikean vauvan tavoin.

Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! HUOM! Tätä ohjetta ei toisteta joka välissä, tässä on asiasta yleishuomautus.

0. Milloin vaihdetaan? Kun vaippa on märkä tai sisällä on haisevampaa tavaraa. Märkyyden tunnistaa mm. vaipan muuttuessa edestä kovemmaksi tai muhkeaksi, haisevamman tietysti hajusta.

1. Aseta lapsi selälleen hoitotasolle tms. jossa aiot vaipan vaihtaa.

2. Riisu vaatteita ainakin niin paljon, että saat vaipan esille etu- ja takapuolelta. Joissain vaatteissa on avattava alaosa, jotkut vaatteet on otettava kokonaan pois.

3. Avaa vaipan päällä olevaa kaksi tarraa. Nämä tarrat pitävät vaipan suljettuna paikoillaan.

Avaa vaipan päällä olevaa kaksi tarraa.

4. Nyt voit vetää vaipan yläreunasta vaippaa itseäsi kohti. Alta paljastuvat mm. vauvan värkit, että vaipan sisältö. Yleensä vaippa on vain märkä, tällöin siellä ei näytä olevan mitään, koska virtsa on imeytynyt vaippaan.

5. Ota vaipasta yläosasta kiinni ja samalla nosta toisella kädellä lapsen alapäätä sen verran ilmaan (ota esim. jaloista kiinni yhdellä kädellä ja nosta niistä niin, että vauvan pää ja yläkroppaa pysyy tasolla), että saat vaipan alta pois. Jos vaipassa on isompaa tavaraa, voi sitä pyyhkiä hieman vaippaan kiinni, ennen vaipan pois ottamista.

6. Jos vaipassa oli vain pissaa, ei lapsen alapäätä ole pakko puhdistaa. Jos siellä on isompaa tavaraa, niin se täytyy poistaa lapsen iholta ennen uutta vaippaa. Poistaminen voidaan tehdä esimerkiksi puhdistuslapuilla vapaalla tyylillä pyyhkimällä (naispuolisilla ulostetta ei saa joutua emättimeen). Toinen tapa on pestä pylly esim. kraanan alla, veden tarvitsee olla kädenlämpöistä. Tyyli on vapaa, mutta moni pitää kätensä päällä vauvaa vatsallaan, muista pitää kiinni tukevalla otteella! Muista kuivata pesty alue hyvin! Muista tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla!

7. Jos vauvan alapää näyttää punoittavan joistain kohti, kannattaa niihin paikkoihin laittaa esim. talkkia tai rasvaa (esim. sinkkivoide).

8. Ota uusi vaippa esille, ellet ole jo ottanut. Avaa vaippa kokonaan auki, siirrä tarraläpät myös hieman sivuille.

9. Nosta vauvan alapäätä taas hieman ilmaan ja aseta puhdas vaippa vauvan alle. Vaippa tulee imupuoli ylöspäin ja tarralappujen puoli taaksepäin.


10. Siirrä vaipan etuosa vauvan sukuelinten ja vatsan päälle. Ota vaipan etuosan vasemmasta tai oikeasta laidasta kiinni. Vie ohut reunus aivan vauvan jalan kohdalle lantiolle. Kiinnitä tämä puoli takaosan teipillä toisiinsa tukevasti. Toista sama toiselle puolelle.

11. Tarkista että vaippa on sopivan kireällä. Se voi näyttää uppoavan hieman vauvan mahaan. Liian löysä vaippa päästää reunoistaan tavaraa ulos ja liian kireä vaippa on ikävän tuntuinen vauvasta.


12. Tarkista että liepeet sivulla ovat suorassa. Laita lisäksi sormesi vauvan nivusten kohdalta vaipan sisälle ja liikuta sitä koko matkalta, jotta sisäliepeet tulevat varmasti kunnolla paikoilleen.


13. Kuvissa eräs malli millä tavalla käytetyn vaipan voi laittaa pieneksi paketiksi!


14. Nyt vaippa on vaihdettu! Pue lapsi ja jatkakaa muilla toimilla.


Vinkkejä:

  • Juttele vauvalle vaippaa vaihtaessa.
  • Ole iloisen oloinen, vaikka vaipassa olisi mitä yllätyksiä.
  • Hoitotasolla tmv. voi olla joitain leluja huomiota kiinnittämässä.

Faktoja:

  • Kun vaipan vaihdosta tehdään ilmapiiriltään mukavan rento, on se mukavaa sekä vaihtajalle, että vauvalle.
  • Pieni vauva voi ulostaa kerran viikossa tai kymmenen kertaa päivässä, tai jotain siltä väliltä.
  • Vauva saattaa suihkauttaa tai jopa töräyttää vaihtajaa kohti ollessaan ilman vaippaa. Se ei ole tahallinen teko. Näiltä harva välttyy.
  • Ulostetta voi olla vauvan selässä saakka.
  • Uloste saattaa haista happamalle maidolle (muista mikä on vauvan ruokavalio).

Hyviä vaipanvaihtohetkiä!

J. Suominen

Lataa ohjeet PDF:nä!Et voi kommentoida, mutta voit tehdä paluuviitteen omalle sivustollesi.

Comments are closed.


Powered by WordPress