Koti-isäksi? Lue kokemuksia…


Jäisinkö koti-isäksi? Tässä aitoja kokemuksia siitä! Se on monia asioita ja tapahtumia täynnä olevaa aikaa!

Suomessa perinteisesti äiti jää hoitamaan lapsia kotiin. Ei ole kuitenkaan mitään syytä, miksei isäkin voisi jäädä! Ennen lopullista päätöstä on otettava laskukone käteen ja mietittävä perheen toimeentuloa rahallisesti. Jos toisella ei ole työpaikkaa on tällöin helpompi päättää kotiin jäävä.

Seuraavaksi allekirjoittaneen havaintoja ja kokemuksia koti-isänä olosta:

Asenteet:
On uskomatonta miten tässä tasa-arvoa kiljuvassa yhteiskunnassa voidaan katsoa pitkään miehiä, jotka ovat jääneet hoitamaan lapsia kotiin. Sillä ei ole väliä onko vastapuoli viranomainen, vastaantulija, neuvolahenkilökuntaa tai mitä tahansa, kummaksuvia katseita ja puheita tulee vastaan – yleensä kuitenkin naisilta. Oletin ennen kotiin jäämistä, että vanhempi polvi suhtautuisi asiaan nihkeimmin, mutta asia tuntuukin olevan päin vastoin! Vaikuttaa, että ne vastarannan kiiskit sijoittuvatkin ainoastaan noin 70-luvulla ja sen jälkeen syntyneisiin naaras sukupuolisiin ihmisiin.

Kerran vakio ”neuolatädin” sijaisena toimi ehkä vastavalmistunut neito, jonka katse oli lähinnä halveksuva, kun paljastui että mies hoitaa lasta kotona. Tämä vakio neuvolatäti taas on suhtautunut asiaan todella positiivisesti! Kaupassa on joskus katsottu murhaavasti, kun olen ollut taaperon kanssa kahdestaan kaupassa, lapsi ostoskärryissä istuen?!? Uskallan väittää, että poikani ei saa sen huonompaa hoitoa, vaikka miesten kesken kotona ollaankin. Perinteiset ihmettelyt ”ai teillä isä onkin kotona” eivät haittaa, äänensävystä yleensä kuulee, että se on vain puhdas yllätys. Näihin koti-isien ”vihaajiin” on siis syytä varautua – onneksi heitä on hyvin vähän ja heidän mielipiteilleen voi vain nauraa!

Raha
Raha, se pirun asia joka aina tuntuu loppuvan, näyttelee koti-isänkin ja perheen elämässä melkoisen suurta osaa. Joskus voi oikeasti olla lähes mahdotonta, että isä jäisi kotiin – ainakin tapauksissa joissa isän tulot ovat huomattavat ja perheen ainoat. Kotihoidontuki ei vastaa kenenkään palkkaa, mutta toisaalta silloin säästyy myös hoidosta aiheutuvat kulut! Tuista lisää löytyy Kelasta. Kotikunnat saattavat myös maksaa erityistä lisää, jos lasta hoidetaan kotona. Onnittelut jos asut sellaisessa kunnassa!

Arki
Tämä se onkin se mielenkiintoisin asia. Itse en ainakaan voinut millään arvata, millaista arki lapsen kanssa on, saati jos lapsia olisi enemmän. Ei sitten kannata pelästyä ensimmäisten päivien aikana. Arjen rutinoituminen vie moooooonta viikkoa. Sitten se normaali rytmi löytyy. Ruokailut, päiväunet, leikit, ulkoilut, niille löytyy omat paikkansa. Itse en ainakaan noudata minuuttiaikataulua, vaan esimerkiksi ruokailut ovat suunnilleen tiettyinä aikoina. Siinä säilyy lapsella kuitenkin tietty rytmi, eikä itse tule hulluksi älyttyömien minuuttiaikataulujen kanssa!

Vastuu
Tämä asia oli itsestään selvää ainakin itselleni, mutta se korostuu lapsen/lasten kanssa ollessa kotona.  Se että äidin kanssa ollessa myös kotona, voi lapsen hetkeksi jättää silmistään ja huomiotta, kun toinen vanhempi vahtaa sillä välin hulluna juoksevaa ihmisen alkua. Mutta lapsen kanssa keskenään, tällaista ”luksusta” ei olekaan, vaan olet sillä hetkellä täysin vastuussa jälkikasvustasi. Ja lapsihan keksii mitä vain. Huomaat vahtaavasi koko ajan herkeämättä kaikkea mahdollista. Lapsi keksii kyllä kiivetä ties minne ja varmuuden vuoksi tulla pää edellä sieltä alas. Ja liika hiljaisuus tietää harvoin hyvää – tenava on tällöin ainakin omasta mielestään keksinyt jotain vallan mielenkiintoista tekemistä, joka ei välttämättä samoja kriteerejä täytä vanhemman silmissä!

Älä kuitenkaan pelästy näitä asioita. Tässä oli vain pintaraapaisu arkeen – koti-isän arkeen. Siihen mahtuu paljon hyvääkin. Todellista laatuaikaa lapsen kanssa saat viettää, sekä monia unohtumattomia hetkiä tulee koettua! Eikä se aina tylsää ole, se on omasta mielikuvituksestakin kiinni! Vaipanvahtoja, pottoruliansseja, pukemista, riisumista, kotitöitä ja siinä välissä saattaa ehtiä, ehkä, tehdä omiakin juttuja – ainakin päiväunien aikaan.

Jos aikeissa on jäädä koti-isäksi hoitamaan lapsia kotiin, niin kannustan harkitsemaan sitä vakavasti, sikäli mikäli kaikki muut asiat natsaavat yhteen, eikä äitikään torppaa asiaa välittömästi!

Jani Suominen
kuva: Kuvapankki dreamstime.comEt voi kommentoida, mutta voit tehdä paluuviitteen omalle sivustollesi.

Comments are closed.


Powered by WordPress